RVS balustrade

RVS balustrades

Zowel binnen al buiten zie je ze steeds meer; balustrades van RVS. Om te beginnen omdat ze gewoon erg mooi zijn, maar ook omdat ze weinig tot geen onderhoud vragen. Daarnaast zijn constructies van RVS erg veilig en daarmee voldoen ze precies aan de eigenlijke functie van een balustrade; beveiligen tegen vallen. Volgens Wikepedia is een balustrade een (RVS) hekwerk van tenminste één meter hoogte dat bij hoogteverschil beveiligt tegen vallen. Een balustrade van RVS heeft naast deze belangrijke functie ook nog een moderne uitstraling en is prima te combineren met glas en/of RVS spijlen oftewel knieregels.

Wat is RVS eigenlijk?
RVS is een staallegering waaraan onder meer chroom en nikkel zijn toegevoegd. De letters RVS staan voor roestvaststaal en niet, zoals vaak gezegd wordt, voor roestvrijstaal. RVS is namelijk niet helemaal roestvrij. Roest is een vorm van corrosie (ook wel aantasting van materiaal). Roest ontstaat door een reactie van metaal op een combinatie van water en zuurstof (oxideren genoemd) en tast uiteindelijk de sterkte aan. Aan de buitenkant van RVS bevindt zich wel een kleine oxidatielaag. Deze oxidatielaag is echter kleurloos en niet roestbruin of groen waardoor je het niet kunt zien. Anders dan bij ‘gewoon’ staal beschermt deze oxidatielaag tegen verder oxideren en dus tegen verder roesten van het materiaal. Raakt deze oxidatielaag beschadigd door bijvoorbeeld krassen, dan herstelt het zichzelf, wat RVS een sterk en slijtvast product maakt dat voor veel toepassingen gebruikt kan worden. Dit geldt voor zowel binnen als buiten, want RVS is door die oxidatie beschermlaag prima bestand tegen alle weersinvloeden.

Waarom RVS en niet gewoon staal?
De beschermende oxidatielaag, waardoor RVS niet verder roest, maakt het materiaal dus erg slijtvast en dit is dan ook het verschil met ander staal. Staal beschikt niet over een beschermende oxidatielaag, waardoor het proces van roesten altijd doorgaat en het materiaal dus uiteindelijk in zowel volume als in sterkte afneemt. Om dit proces te stoppen, moet staal dan ook behandeld worden met een (poeder)coating of met een laklaag. Daarnaast zal er om de zoveel tijd onderhoud moeten plaatsvinden, omdat door beschadiging roestvorming kan ontstaan onder de coating of lak wat zowel het uiterlijk als de veiligheid van het product niet ten goede komt.

Bij Qualis Welding maken we graag RVS balustrades en RVS hekwerk. Geïnteresseerd in de mogelijkheden voor uw woning of bedrijf, neem dan direct contact met ons op.