Cortenstaal voor binnen of buiten

De laatste jaren zie je het steeds meer verschijnen in met name tuinen: het mooie roestbruinoranje duurzame cortenstaal. Cortenstaal wordt onder andere gebruikt voor afscheidingen, plantenbakken of vuurschalen. Het is een metaallegering, een samenvoeging van ijzer, koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. De combinatie van deze metalen zorgt ervoor dat er een dikke oxidatielaag ontstaat die voorkomt dat het staal niet verder roest en die het meteen ook beschermt tegen wisselende weersomstandigheden. De naam cortenstaal is afkomstig van het gepatenteerde COR-TEN – COR betekent corrosiebestendig en TEN is treksterkte.

Waarom kiezen voor cortenstaal?

Om duidelijk te hebben hoe de roestlaag van cortenstaal beschermt tegen verder doorroesten, is het goed om nog even uit te leggen wat roesten eigenlijk is. Roest is een laag ijzeroxide op het oppervlak van ijzer of staal dat ontstaat door een reactie van het materiaal met zuurstof uit de lucht in combinatie met vocht. Een ander woord voor roesten is oxideren. Meestal is roesten een negatief verschijnsel omdat het het materiaal verzwakt, maar bij cortenstaal werkt dit anders. De roestende bovenlaag van het staal kristalliseert na verloop van tijd en vormt zo een beschermende laag (een patinalaag) die op zijn beurt zorgt dat verder oxideren stopt en het materiaal een leven lang stevig blijft. Het staal hoeft hierdoor geen behandeling te ondergaan en kan altijd in weer en wind buiten staan.

Waarom Qualis Welding inschakelen?
Bij Qualis uit Heerlen verwerken we cortenstaal in de toepassingen die u wilt. Zo maken we precies die plantenbak(ken) of vuurschalen op maat voor uw tuin of maken we die prachtige afscheiding waardoor uw tuin iets bijzonders wordt. Als we een product gemaakt van cortenstaal bij u leveren, ziet het er alleen nog niet direct uit als geroest staal. Deze kleur ontstaat in de loop van de tijd. Het staal verandert eerst van lichtgrijs naar donkergrijs om vervolgens kleine roestplekken te krijgen die zich uitbreiden tot uiteindelijk de egale roestbruine kleur. Meestal gaat hier een jaar of twee overheen. Wilt u dit proces nu versnellen, dan kunt u het cortenstaal inspuiten met een oplossing van zout of zuur (azijn). Dan zal het roesten in enkele maanden plaatsvinden. Let wel op; tijdens het roestproces kan het product roestwater afgeven. Plaats het in het begin dan ook niet op lichte terrastegels, de vlekken laten zich zeer moeilijk verwijderen.

Op zoek naar stoere, duurzame elementen voor in uw tuin of interieur? Neem gerust contact op met Qualis uit Heerlen voor meer informatie over cortenstaal